L'economia circular protagonista a la 4a reunió d'associacions empresarials de polígons del Bages

L'economia circular protagonista a la 4a reunió d'associacions empresarials de polígons del Bages

Una quarentena d'assistents participen en la 4a reunió que va tenir lloc al Palau Firal de Manresa

La sessió  va evidenciar que l’economia circular i la simbiosi industrial poden ser eines estratègiques per la competitivitat de les empreses i la sostenibilitat del territori. 

En un acte que es va celebrar al Palau Firal de Manresa aquest dijous 23 de novembre i que comptava amb el suport de la Diputació de Barcelona, unes quaranta persones van assistir a la 4a reunió d'associacions empresarials de polígons del Bages, una jornada gratuïta i dedicada aquest any a l’Economia Circular organitzada pel Consell Comarcal del Bages, l'Ajuntament de Manresa, l'Associació d'Empresaris de Bufalvent i PIMEC Catalunya Central. El vicepresident primer i conseller de l’Àrea de Desenvolupament Comarcal, Joan Badia, manifesta que "el paper de les administracions locals i comarcals ha de ser proactiu; hem de ser capaços de facilitar aquest canvi cap a l'economia circular, per això jornades com aquesta representen una eina molt valuosa per al teixit industrial".

Durant la sessió, els assistents van poder conèixer els beneficis de l'economia circular aplicada a la indústria i el sector empresarial. En aquest sentit, Badia expressa que "el futur de la indústria passa, necessàriament, per l’economia verda i el desenvolupament sostenible. I això ens planteja reptes com l’estalvi de recursos, la gestió de residus, la transformació del model energètic i de mobilitat, la reducció de l’impacte mediambiental i l’impuls de nous sectors d’activitat productiva, innovadors i competitius."

Implicació d'un ampli ventall d'agents del sector

Durant la sessió, les tres ponències inicials van servir per desgranar el concepte d'economia circular, l'estratègia europea establerta en aquest àmbit i la seva aplicació pràctica a sectors com el clúster del packaging o les empreses del territori. Des de l’Oficina de Simbiosi de Bufalvent es va exposar l’ecosistema industrial de Manresa i les possibilitats de simbiosi detectades, mentre que DENSO Barcelona va detallar la seva experiència a l'hora d'obtenir una línia de producció més neta i aconseguir que els subproductes generats a la seva planta de Sant Fruitós del Bages passin de ser un cost per a l'empresa a representar un benefici arran dels canvis fets en la gestió dels recursos.

Tot seguit, la taula de debat va girar entorn de la necessitat de les empreses de concebre el seu procés productiu sota la lògica de l’economia circular, el concepte de residu i subproducte, la idoneïtat de col·laborar amb centres tecnològics a l'hora de cercar aplicacions a subproductes, la necessitat d’ampliar les actuacions més enllà de l’àmbit dels recursos materials per incloure altres vectors com l’aigua o l’energia alhora d’avaluar els processos productius sota la lògica circular.

Així doncs, la 4a reunió d'associacions empresarials de polígons del Bages, que es va desenvolupar en un clima de màxima col·laboració i d’entesa, va evidenciar la conveniència d'afavorir l'impuls de la simbiosi industrial i l'economia aplicada, que comporten uns avantatges encaminats a aconseguir el màxim profit de l'activitat empresarial.

La jornada es va desenvolupar en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus (18 al 26 de novembre de 2017) que és una peça important per abordar la necessitat de comunicar els conceptes d’economia circular i aconseguir que aquest canvi en els processos de consum i producció es vagi incoproant a l’economia catalana.

Des del Consell Comarcal, l'Associació d'Empresaris de Bufalvent, l’Ajuntament de Manresa i PIMEC Catalunya Central s'agraeix l'alta participació i s'emplaça a totes les associacions empresarials i companyies de la comarca a seguir treballant de manera conjunta i transversal per garantir la competitivitat i sostenibilitat del territori.